Собственикът на Левски Спас Русев, който с рекордните 424 гласа от

...
Собственикът на Левски Спас Русев, който с рекордните 424 гласа от
Коментари Харесай

Спас Русев в ексклузивно интервю разкри мнението си за Делио Роси, тв правата и промените в БФС

Собственикът на Левски Спас Русев, който с рекордните 424 гласа от 428 вероятни влезе в новия Изпълком на БФС след преизбирането на Борислав Михайлов за президент, изрази вижданията си за бъдещето на родния футбол, за клуба от " Герена ", както и по други тематики. Успешният предприемач даде извънредно изявление за " Новспорт ":  

- Г-н Русев, бяхте определен за нов член на Изпълкома на БФС по време на осмия конгрес. Как се стигна до поканата към шас и имахте ли съмнения да я приемете?
- Несъмнено футболен клуб Левски е един от най-големите футболни клубове в страната и ми се коства обикновено да има представител в Изпълкома на БФС. Поканата и избирането ми за член са свързани с огромна отговорност, тъй като аз имам вяра, че задачата на всеки футболен съюз е да се грижи, да работи в посока повишение професионалното равнище на футбола. За мен е въпрос на персонална идея да работя в тази посока. Мечтата ми остава една – да видя цялостни игрища и хубав футбол на терена.

- Кое е първото нещо, което ще предложите на сътрудниците си в Изпълкома?
- Красивият футбол на терена, за който приказвам, спортсменското решение на борбата сред два тима – това са все неща, които изключват каквито и да било порочни практики. Такива съществуват на всички места по света евентуално, само че за мен от първостепенно значение е да се постановат доста високи наказания, да се работи в посока преустановяване на вероятно пазаруване на мачове, играчи, съдии. Подобни неща са пагубни за всеки спорт и в случай че такива има в България, наша задача е да ги стопираме в зародиш, да работим оптимално дейно за предотвратяването им. Възможно е да съм мечтател, само че аз в действителност имам вяра, че резултатът се взема решение на терена, а не отвън него. Затова е основан футбола, заради тази причина е най-успешната и красива игра, неслучайно има толкоз почитатели – от дребни до огромни.

- Говорихте ли с президента на БФС господин Борислав Михайлов за възможни ресори за членовете на новия Изпълком?
- Не, не съм разговарял.

- Като почитан предприемач имате ли хрумвания за по-добро финансово обезпечаване на футбола ни и развиването на рекламния и маркетингов пазар към него?  
- Футболът е огромна промишленост в международен мащаб. През последните години обаче в България се следи една наклонност, която не бих споделил, че утвърждавам, да не приказваме, че тя няма по какъв начин да бъде сполучлива в дълготраен проект. На футболните клубове в България от време на време се гледа като на титли. Нещо като онази черешка на тортата, закичена в портфолиото на огромен предприемач, която би следвало да приключи картинката, да затвърди визиите за триумф, по този начин както се схваща на родна почва. Във футбола би трябвало да бъдат следвани бизнес правила, които да обезпечават и подсигуряват издръжката на тима, тъй че да не бъде подвластен от един човек или неговия бизнес. Аз по този начин разбирам нещата, по този начин е цивилизованият, съвременен метод. Принципно футболът се устоя от продажба на билети, от доходи от тв права, от продажба на футболисти и футболни аксесоари на почитателите. Липсата на съвременна спортна инфраструктура ненапълно попречва пълненето на стадионите, а и оттова продажбата на билета. За построяването на съвременна инфраструктура разгадавам на по-активна роля на страната. При телевизионните права нещата са трагични. Само си представете – в прилежаща Румъния приходите от тв права са към 33 милиона евро. Знаете ли тук какъв брой са? Почти 10 пъти по-малко, към 3,5 милиона евро. Без да съм специалист по тв програмиране, разбирам, че рейтинга на българските мачове е извънредно висок, по-висок на моменти и от този на британското състезание. Това е особеност. Изискванията са за първокласен футбол, само че той – качественият футбол – се случва, когато бизнес машината работи то международно одобрената логичност. Не може да желаеме първокачествен футбол, а клубовете непрекъснато да са изправени пред съществени финансови проблеми. 

- Как виждате развиването на българския футбол в идващите години?
- Продължавам с отговора от предходния въпрос. За да заключа – ключът към триумфа в действителност е основаването на условия за самоиздръжка на клубовете. 

- Защо против приет в УЕФА началник в лицето на Борислав Михайлов тук се изля толкоз доста нечистотия в последните месеци?
- Знаете ли, изливането на мърсотия е наша запазена марка. Няма какво повече да прибавя. Това се случва всякога, когато избираме нещо – управници, политици, митрополити...

- Къде сгреши претърпелият цялостно крушение претендент Любослав Пенев, с цел да получи единствено 36 гласа от делегатите?
- Опасявам се, че не мога да отговоря пълноценно на въпроса ви, защото не съм следил от близко акцията на господин Любослав Пенев. Няма по какъв начин да направя въпросните заключения.

- Направихте доста сериозна селекция от лятото насам. Кога очаквате това да даде чаканите от всички почитатели на Левски резултати?
- Когато започнах да работя с Левски подчертах, че построяването на един тим е нескончаем и пореден развой. Съставянето на сполучлива селекция е е единствено един от детайлите. По-добре от мен знаете, че има редица водещи клубове със страхотни селекции, които обаче не съумяват да бъдат сполучливи в даден сезон. Не се получава заварката сред играчите, други аргументи. Работим в Левски поредно, не бързаме, а би трябвало персонално за мен да призная, че също като феновете, съм не по-малко припрян за огромни триумфи на клуба. Вярвам, че сме на прав път и мощно се надявам, че напролет ще се радваме на хубави победи. 

- Предстоят пет дербита с ЦСКА. Каква стратегия най-малко и най-много си поставяте в тях? И мачовете за шампионата или купата против „ алените “ ще бъдат приоритет? 
- Няма да е пресилено, в случай че заявя, че нашата философия постоянно ще бъде да се борим до дъно за успеха във всеки мач, без значение от противника. За нас всеки мач е дерби. Стремим се да реализираме постоянно победа – това е философията на клуба, желанието на треньора и на играчите, това е предстоящо от нас и от почитателите.

- Кога Левски още веднъж ще вдигне трофей, откакто не го е правил от 2009 година насам?
- Силно се надявам това да се случи още тази година.

- Докъде стигнаха проектите за реорганизация на стадион „ Георги Аспарухов “ и по кое време той ще бъде изцяло приключен като съвременно оборудване?
- Не бих желал да се наемам с съответни периоди, с цел да не позволи неточност. Работим интензивно. Когато сме изцяло подготвени и мога да ви оповестя повече, незабавно ще го направя.

- Напусналият поста си Асен Букарев говореше за Левски „ гнила ябълка “. Как ще отговорите на това обвиняване?
- Отнасям се с почитание към Асен Букарев. Искрено скърбя за напускането му. Както вероятно помните, аз персонално го промотирах да заеме тази служба. Също по този начин, желая да подчертая, че аз съм в Левски от година и половина. И фактически, имате думата ми, фактически се пробвам да “лъсна ” ябълката, в случай че би трябвало да вляза в тази терминология. Но в случай че той е знаел, че ябълката е гнила, би трябвало да оповести това, да сигнализира, да бие камбаната още при започването на гниенето, не смятате ли?

- Кога във времето очаквате Левски да настигне и да бъде най-малко на едно равнище с Лудогорец и ЦСКА, които са водачи в Първа лига?
- Тази пролет ни предстоят задоволително мачове с директните ни противници. Очаквам те да покажат къде стои Левски като тим. 

- Доволен ли сте от работата на Делио Роси и какъв брой огромен е неговият предел за работа и резултати в Левски?
- Треньорът на Левски Делио Роси, желая дебело да подчертая това, се употребява с цялостното доверие на управлението на клуба. Подкрепяме го. Няма по какъв начин да бъде иначе, тъй като единствено по този метод, с една дълготрайна и непрекъсната поддръжка, той може да развие качествата си, да потвърди визията си, да построи целите си. Иначе се случва една неприятна картинка, позната у нас – честа промяна на треньори, през няколко месеца, това не е добре нито за клуба, нито за футболистите, нито за управлението. Ако сменяме постоянно треньорите, кой сериозен треньор би се съгласил да работи тук, да работи в несигурна среда.

ВСИЧКО ЗА ПЪРВА ЛИГА
ПЪРВА ЛИГА, СЕЗОН 2017/2018 - ТЕЛЕВИЗИОННА ПРОГРАМА
СЛЕДЕТЕ С БЛИЦ - ТРАНСФЕРИ И ЗИМНА ПОДГОТОВКА 2018
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР